Tuesday, January 10, 2012

Langsuir 2012

5:35am, 1/1/2012, somewhere in the middle of jungle, otw from Kuantan to Muadzam Shah(MS)

Pelakon: Haku, Sue, Jenab dan Si Langsuir

Selepas breakfest kat McD Teluk Cempedak, kitorang pown balik gerak untuk balik ke MS dalam pukul 5.00am. 
Syok-syok sembang2 sambil menyanyi(nk ilangkan ngntuk), haku terlihat 'seseorang' sedang melangkah longlai sambil melambai-lambai kereta kami. Haku pown bagitahu Sue dan Jenab ada someone there. 'Orang' tu menahan kereta kitorang dari arah jalan bertentangan dibawah cahaya terang lampu neon..

Shida: "sape tu?" 
Sue: "nmpak muka die macam dalam kesusahan..muka mengharap giler..."
Shida: "Pelik nye muka die...macam pakai topeng..haku rasa ni orang psyco kacau orang pepagi buta ni.."
Jenab: "Sengal..aah la muka die pelik"
Sue: "Orang gile pon tau tido jugak lah!"
Shida: "tapi ak tak tahu nak identify die tu pompuan ke lelaki..apsal die mendongak gitu.."

Kami takkan berhenti!!gila apa stop kete pepagi buta dalam hutan!!

lepas 30saat melepas kawasan tu..
Memang gelap siot area tuh!!xde lampu satu pon.. xde kereta lain dihadapan dan dibelangkan kitorang..hu3..lamaa....
Jenab: "dah la wei, jom kita sembang pasal benda lain..aku tgh takut ni nak pandang kanankiribelakang"
Shida: "apsal ko takut...he3..(gelak jahat)"
Sue: "ok2 jom cite bnda lain"

On the way ke Muadzam kami nyanyi2 sembang2 n sampai MS 6:30.
Pas solat subuh
Shida: "korang rasa yang tadi tu manusia ke bukan?"
Jenab: "wei meremang bulu roma aku..."
Sue: "seyes tu orang lah...Sue nmpak muka die memang dalam kesusahan..macam perempuan yang bergaduh ngn suami die, lari pepagi buta ..."
Shida: "mana ada Sue..xnampak pon muka kesusahannye..muka die something..bukan muka manusia..tu yg ak ckp die pakai topeng..orang gilerrr"
Jenab: "Aku tengok muka die macam tanah liat..tompok2.."
Shida: "kan jenab kan?muka die seyes bukan muka orang..tapi takkan lah!! sebab dah pkul 5 lebeh..xkan hantu lak..erk"
Sue: "manusia la, Da.."
sambil2 sume dah baring standby nk tido kat bilikku...zzzzzzz

kol 10 pagi..haku tido sekejap je..Sue dah balik rumah die..Wani(rumet baru balik dari rumah kawan die)
So haku pon bukak cite..
Shida: "Wanie..tadi masa otw ke sini..kereta kitorang kene tahan seseorang..tak tahu lah tu orang ke x sebab muka die pelik..dah la tinggi...
Wani: Kat mana kak?
Shida: "ntah su cakap kat wakaf ke tanah wakaf ntah..tapi kitorang tak berhenti lah.."
Belom sempat aku nak sambung cerita Wani potong cakap ak..
Wani: Akak!! tempat tu memang keras...pakcik bas ada cakap kat wani ada pontianak kat wakaf tu..die memang kacau orang..nak tumpang kenderaan..huuuu....tempat tu pon memang slalo exciden..
Tepat je Wani sebut pontianak terus Jenab terjaga dari tidur..
Time ni seyes haku, Jenab n Wani meremang bulu roma satu badan..arghh!!! cuak!!!!rasa nak menangis...sebab haku tengok setiap perbuatan 'orang' yang menahan kereta tuh!!!!!!

Die melangkah longlai sambil melambai menahan kereta..Siot kaki die panjang!!!baju cream2 gitu..about kaki? aku xpasan juz perasan die tinggi lebih dari manusia biasa...
Muka die xmacam muka manusia, melambai sambil mendongakkan kepala~
macam tak ada rupa..mata pon xnampak
Dan rambut die kemas je panjang bahu jer...
Dan haku tak pasti itu perempuan ke lelaki..!!!!


Tak lama tu kitorang(haku n Jenab) g rumah Sue untuk surprisekan die!!

Shida: "Sue..kitorang ada cerita nie.." 
lek je Sue study Islamic Accounting..
Sue: "cite ape?"
Shida: "Wani cakap..wakaf tu memang keras..yang kita jumpa tu pontianak!!"
 Dan2 Sue datang dekat, takut..kitorg sume meremang bulu roma...mmg jerit2 lah!!!
Jenab: "kan betol..aku memang dah agak tu bukan orang!!!sebab muka die macam tanah!! tekejut ak bila wani cakap tu pontianak dowh!!!! meremang!!!"
Sue: "Sue memang tak expect la tu hantu! memang macam orang mintak tolong betol2.." ha3..xabis2 org dlm kesusahan..
Shida: "aku pon..mati2 ingt orang pakai topeng"..ha3..xbis2 org pakai topeng..
Jenab: "ha3..lawak je shida...pakai topeng ek?.."
Shida: "tapi kenapa die tak muncul dalam muka typical hantu ek?..kemas je pakaian die"
Jenab: "hantu ikut peredaran zaman..ha3.."
Kitorang gelak2 je..padahal time ni memang takut giler...
Jenab: "Sebenanye lepas kita lalu kawasan tu aku tengok belakang..aku tengok bnda tu dah takde!!"
Shida n Sue: "seyes???!!!!" bia betik jenab nie!!!!
Jenab: "ye...bukan sekali..aku tengok banyak kali!!memang bnda tu dah hilang..kat bawah lampu tu kan...tu yang aku takut nak tengok tepi n blakang..trus ak kedepan kan..aku taknak la bagitau korang time tu..aku tkut!!! meremang bulu tengkuk ak time tu"
Sah2 lah kitorg menjerit...
Shida: "bgus la ko diam2 je time tu..kalo x, tak tahu lah ape yg akan jadi..dah la Sue yang drive..hmmm"
Sue: "aah Jenny..kalo tak..hmmm"


Ada jugak bebudak UNITEN lain yang pernah mengalami apa yang kami alami..
And pakcik bas pon ada bagitahu wani, kat situ memang byk excident.
Alhamdulillah kami tak diapa-apakan.
Scary giler…so conclusi: kompem langsuir!! Not manusia memakai topeng
Not seorang isteri yang lari dari rumah meminta bantuan..:P

Lawak pown ada..naseb bek kitorang tahu itu hantu selepas kejadian..bukan semasa kejadian..huuuu~~

k dah mls nk cerita bebanyak..tp tu bkn dh mmg banyak ke?..erkkk
KENANGAN 1 JANUARI 2012

4 comments:

Santri T.P.I.N.I said...

salam kunjungan shida....terima kasih banyak kerana sudi mendoakan untuk ibu saya...

Lia Irdelia said...

hayou..
meremang lak baca entry kamu ni,,
hehhe

shida said...

@Santri T.P.I.N.I
u r most welcome..~~

@ Lia Irdelia
kami yg mengalami ni meremang 100x dr kamu..huuuu

C'Jai said...

Mak ia...., Shida...... Takut akak....!