Wednesday, December 28, 2011

Tafsir Mimpi

Assalamualaikum..~~
Ok haku tahu sekarang supposely haku study..ngeh3..pemalas~~

Ada persoalan disini~~
Soalannye..jeng3 : Malam tadi haku mimpi diserang tebuan. Ouch...sakit terasa digigit di tangan..hu3..(xde tanda ? lagi..soalankah?) Then macam biasa la penat berlari, haku pon sembunyikan diri dari tebuan2 tersebut. Pastu mimpitu beralih plot kepada haku dapat bertemu Ustaz2 penceramah and artis Indonesia..ha3..Lawak pown ada. Sempat dengar diorang bagi ceramah and bernasyid (haku rakam, dlm mimpitu la..) Agak2 ape tafsiran mimpi ni?

Jawapan: ???

Orang kata mimpi tu mainan tidur~~


Sekian~~

Tuesday, December 27, 2011

Final Semester Exammmmm!!!

Kantoi haku tgh baca blog en gabbana..ho3
Assalamualaikum...
Pejam celik celik pejam...celik balik...sedar2 dah 3tahun hampir setengah haku menuntut ilmu kat UNITEN, MSC nie..heee~~~


Jumaat ni start final exam kali terakhirrrr...huhuhu...~~~
Malangnya haku belom start study lagi..adeii...pemalas!! ok seyes lepas update blog ni trus bukak buku Internal Auditing...JANJI..~~

Sabtu,24Disember lepas otw balik kampung halaman bersama abang n kakak ipar, sekali exciden da...
Alhamdulillah kami semua xda luka ka apa. Cuma tengkuk ni ha..tegang semacam jer..sampai harini sakit lagi.
Kete je la kene masuk spital...isk3


Xyah la amik no plat tu...kalah nyer kalo bli..:P



Erk...tetiba ada novel..ahaks..semalam usha2 Popular..arghh!!nak beli!!!
Sabar shida~~Habiskan dulu Fiksyen 302, then tunggu ada duit baru beli buku-buku diatas nie..uhuk3~~~

Sekian~~
Selamat menuntut ilmu




Monday, December 19, 2011

Menunggu

Jangan menunggu bahagia baru tersenyum
tapi tersenyumlah, maka kian bahagia

Jangan menunggu kaya baru bersedekah
tapi bersedekahlah, maka semakin kaya

Jangan menunggu cinta baru berta’aruf
tapi berta’aruflah, insya Allah cinta hadir dalam ridhoNya

Jangan menunggu pasangan yang sempurna baru menikah
tapi menikahlah, maka insya Allah kesempurnaan akan hadir dalam hidupmu

sumber : Ust. Zain Fuad Abdullah/Terapi Cahaya Hati

If you do nothing, nothing will happen, if u do something, something will happen(hmmm..betol kot ayat nie..ahaks...)

Kesimpulan, do something pelisssss....:P 

Sekian


Sunday, December 18, 2011

21 Hari Sebelom Meninggalkan MUadzam Shah City

Assalamualaikum bloggers, readers...

Seperti tajuk entry kali ini, yeah..kurang dari sebulan, haku akan keluar dari UNITEN nie..hu3...sedih hepi semua ada..~~

Actually takde pape nak tulis, tapi takmo blog ni terabai, nak jugak post something..huhuhuhu~~~~
Haku and the gang ada buat checklist tau..ngeh3....
Kene fulfill this checklist sebelom berpisah..huhuhuh

✔Bowling, karaoke puas2
✔Overnight kat rumah ahjumma @Kuantan
✔breakfast mcd pastu tengok wayang (tp terbalik..hu3)
✔pergi gambang water park (new..:P)
✔jadi gile with Noor Shahidah, Noor Malissa Kamaruzzaman, Hasatinnisa Azelan,Ain Musthafa, Tuan Suwaibah (hari2 bkn dah memang menggila kah?)
✔shopping kat pasar sabtu hahaha…(td tu kre shopping la tuh…huu)
♥b'gmbr d hollywood muadzam shah
♥pergi rompin mkn kfc
♥ pergi tasik biru
♥cari tasik hijau
♥mkn western kat wawa and sotong tepung
♥makan roti sardin kat bus stand
♥lepak kat tasik
LAGI 7 kene setel!!!!!~~~~



video ni tgh ramai orang share kat FB..check it out!!!!
Sweeet sangat!!!! small world, that guy is a bro of a UNITEN's student..:P

Sekian..~~



Wednesday, December 7, 2011

10 tahun selepas Lynas bertapak di Malaysia~~

Ha3...lawak giler vid nie...
Get ready lah orang Kuantan..

Sapa yang tak tahu apa itu Lynas? Angkat tangan?
Tu tanda anda kurang peka dengan isu-isu hot di Malaysia..hu3..
Tanya jer pakcik Google ok..haku malas nk explen..:P



Keep moving!!!
33 days to go!!!!

Sunday, December 4, 2011

Jom adik2 gadis2 ibu2 nenek2 kita ulangkaji..

Assalamualaikum dear readers...
Setelah 2 minggu x hupdate blog, finally dapat jugak haku curi masa skiiiit nk menjenguk..huk3..
Jom kita fikir2 kan balik ladies, sejauh mana ilmu..ketahuan kita pasal HAID@datangbulan@benderamerah@abc@peod@sebagainya...

 Kadang-kadang kita rasa kita tahu pasal ilmu fekah tang HAID ni, but cuba fikir lagi sekali.. are you sure? !!! even though korang dari sekolah agama pon, kalau orang tanya pasal nie, mesti gagap jugak nak menjawab kankankan? huhuhu  Memang susah lah nak cari wanita Islam, guru or ustazah yang arif pasal bab HAID ni..At last, rujuk kat ustaz2 jugak..See...ustaz..maksud haku lelaki jugak yang tahu pasal hal kite2..betol tak? errrr

Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ;
"adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?"
pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan:
"alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu" 

Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur.

Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu.. 

Dalam BAB TIGA :
" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : 
PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar. 
2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali) 

HURAIAN MASALAH : 
1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor? 
- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas) 
2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama? 
- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor. 
- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.
3. Dalam perkara solat subuh pun sama : 
-perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'. 
-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.
-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku) 
-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.

Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah. 
Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelarMuslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!! 

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!

Sumber rujukan haku..: klik sini


 Sekian


Saturday, November 19, 2011

Ketahui tahap kesihatan melalui jari

Assalamualaikum(jarang2 haku mulakan post dengan salam kankankan?..isk3) blogger dan juga pembaca blog.

Setelah lama dalam seminggu kot tak hupdate blog ni. Meh haku nak share something yang nampah remeh nampak caya tak caya je nampak macam tipu je nampak macam ala-ala rahsia bulan kelahiran yg by dato' Fadhilah kamsah dan sebagainya...

Ni pon first time haku baca info ni. Mungkin ini dari hasil kajian sebagai salah satu rujukan kita berkaitan dengan kesihatan ye adik-adik...ok lets go!!!!!



PELAJARI RAHSIA PENYAKIT MELALUI JARI ANDA..:

Asas 5 jari

Jari telunjuk : usus
Jari tengah : Jantung
Jari Manis : Imuniti
Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang

Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda...


Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya
badan kita ni penuh dengan racun dan toksik
perkara tersebut boleh
menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.
Seterusnya, kalau kita sebagai seorang wanita, cara untuk tengok system
dalaman perempuan kita pulak, adalah dengan melihat pada jari kelingking kita.
kalau jari kita meruncing atau bengkok, 
maknanya haid tak teratur,
keputihan, senggugut, dan berkemungkinan rahim kita jatuh.
Kalau tapak tangan berbintik maknanya masalah angin.
cube cek tapak tgn
masing2, kalau yang suka marah2 tu mungkin angin dalam badan banyak.sebab
itulah selalu rasa nak marah dan naik angin aje.
Selain itu, pernah tak sahabat2 mengalami masalahtapak tangan berpeluh atau
lembab ke? jika ya, itu tandanya badan kita mudah diserang sel2 kanser.
Jika perut ibu jari berwarna biru kehijauan maknanya seseorang itu mengalami
masalah resdung, alergi, dan penyakit paru2.
sekiranya, perut ibu jari ada
urat hijau kebiruan maknanya anda seorangpengidap gastric.
Selain itu, urat biru /hijau pada pergelangan tangan, tapak tangan,
sepanjang jari dan betis kaki maknanya seseorang itu mengidapi stress atau
tekanan dalam kehidupan sehariannya.

Sebagai seorang wanita, cuba sahabat2 tengok pada kuku setiap jari
anda..jika terdapat bulan sabit berwarna putih disetiap jari anda bermakna
anda mengalami hormon yang tidak seimbang.
Tapi berlainan pulak sekiranya anda mempunyai bulan sabit yang berwarna
putih itu hanya pada ibu jari sahaja, itu menandakan anda seorang yang
sihat..Insya allah...
Ramai manusia yang mengorbankan kesihatan pada satu ketika untuk mendapatkan wang ringgit, tetapi akhirnya terpaksa mengorbankan wang ringgit untuk mendapatkan kembali kesihatan yang hilang..
Wallahua'lam..

TQ cik blogger sbb bagi haku mengshare info menarik nie..sumber

Sekian


Friday, November 11, 2011

38053days to copy..hahaha

adehei....
kempunan haku nak tengok cite Lie To Me nie..~~~
apa kes susah benor nk copy cite nih!!~~~



sekian


Terima kasih sekali lagi

Ni TERIMA KASIH 1

Konpius
Jeles
Mana satu

Sekarang 24/7 layan lagu nie...OST Ramadhan Terakhir
Mendayu je lagu nyer...sesuai dengan cerita nie..:)


??

Sekian



Thursday, November 10, 2011

Kebaikan derma darah

Daripada menderma darah kepada nyamuk, baik derma darah kepada yang memerlukan..ahaks..:P
Semalam pada mulanya xnak mendermakan darahku yang berharga ini..haha...Tapi tengok macam best lak kan..lagipon dah 2 3 tahun tak menderma darah, so did it!!!!


tetibe ada unsur SERAMM...ada mayat disebelahku? hahaa



Best ooo tengok nurse tu masukkan jarum kat lengan..OUCHHHH!!!!!



So hasilnya sampai sekarang kesan cucukan jarum tu lebam..hu3...

Tadi sembang-sembang dengan pakcik google, dapatlah sikit info pasal kebaikan menderma darah ni..:

1)  Membantu merangsang penghasilan sel darah merah yang baru dan 
seterusnya menyegarkan kembali  sistem tubuh. Ini kerana 
selepas menderma darah, kiraan sel darah dalam badan akan 
berkurangan, yang mana akan  merangsang sistem tubuh 
untuk menghasilkan darah merah yang baru bagi 
menggantikan darah yang telah hilang.  
2) Menderma darah dapat mencegah dan mengurangkan 
pengumpulan zat besi yang berlebihan dalam tubuh, terutama 
di kalangan mereka yang mudah mengalami keadaan ini. 
3) Kajian mendapati menderma darah dapat mengurangkan zat 
besi yang berlebihan dalam tubuh, seterusnya mengurangkan 
risiko menghadapi serangan jantung sebanyak satu pertiga. 
4) Dari perspektif Islam, derma darah ni hukum nya harus. Dibolehkan selagi ia tidak memudharatkan penderma dan penerima derma tu.

Sapa kata lepas derma darah nanti berat badan naik? Itu mitos jer tahu...~~~
Heee~~

Tuesday, November 1, 2011

Tiada tajuk untuk entry ini

Syaitan dalam diriku:Dorang bodoh sombong dengan haku? Kalau tak tahu cuba tanya..Ni tak, aishhhh..dalam mulut tu ada berlian ke?tak mahu tanya..nak jugak haku yang approach dan berusaha..arghhh!!!!
Malaikat dalam diriku:Ala...haku pon salah jugak tak tanya diorang. 

Syaitan dalam diriku: Huh!!!..as expected...apa lah salahnya mengajak haku sekali...
Malaikat dalam diriku:Kita tak boleh expect orang akan buat benda yang sama dengan apa yang kita pernah buat kat die.
Kita xleh expect kawan2 akan tolong kita sebagaimana kita akan rela menolong mereka jika dalam kesusahan.

Terima kasih sebab menguji kesabaran saya pada hari ini. Ujian itu pasti dari Allah. Allah sayang saya..Luv u too Allah!!!

Sekian~~
 

Sunday, October 30, 2011

Hebat sangat ke minda kamu~~

Salam hari ahad semua. jangan lupa senyum dan bersyukur sebab masih lagi boleh blogwalking...ahaks..:P 

JOM MENGUJI SAMA ADA KORANG MEMPUNYAI MINDA YANG KUAT!!!


 If you can read this you have a strong mind:



 7H15 M355463 53RV35 70 PR0V3 H0W 0UR M1ND5 C4N D0 4M4Z1N6 7H1N65! 1MPR3551V3 7H1N65! 1N 7H3 B361NN1NG 17 W45 H4RD BU7 N0W, 0N 7H15 L1N3 Y0UR M1ND 15 R34D1N6 17 4U70M471C411Y W17H 0UT 3V3N 7H1NK1N6 4B0U7 17, B3 PR0UD! 0N1Y C34R741N P30PL3 C4N R34D 7H15. R3 P057 1F U C4N! ^_^


Selamat mencuba~~~


Sekian

Friday, October 28, 2011

Cepatlah masuk meminang~~

Tadi usha-usha page kat fb, jumpa artikel ni. Pasal petua agar cepat dipinang sang jejaka. Ahaks..:P
~~


Sentiasa Memelihara Penampilan - Lelaki biasanya akan tertarik kepada wanita yang sentiasa menjaga penampilannya. Tidak kiralah di rumah, di tempat kerja, bersama keluarga, dating atau di mana-mana sekali pun, wanita yang sentiasa menjaga kebersihan, pemakaian dan perwatakan dirinya akan mudah untuk didampingi oleh lelaki dan cepatlah dia akan meminang anda.

Lemah Lembut Orangnya - Hampir semua lelaki akan tertarik kepada wanita yang lemah dan lembut. Lemah lembut ini membawa pengertian bahawa seorang wanita yang sentiasa merendahkan suara ketika berkata-kata, tenang dalam tindakan, tunduk pandangannya semasa di mata masyarakat, dan bijak dalam mengawal emosi perasaan dalam apa juga keadaan.

Sentiasa Menjaga Maruah Diri - Wanita wajib memelihara maruah dirinya sendiri. Wanita yang sering menjadi kesukaan lelaki adalah wanita yang pandai menjaga dirinya sendiri. Dia tahu bila dan di mana dia perlu membawa dirinya. Dia juga arif bagaimana untuk mengawal hubungan dan komunikasi bersama lelaki-lelaki lain. Wanita yang sentiasa menitik-beratkan perkara ini sering kali akan menambat hati lelaki dengan lebih lagi.

Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri - Wanita perlu juga bijak menyesuaikan diri di mana juga dia berada. Di kampung, maka buatlah cara di kampung. Kalau di bandar pun begitu. Berhadapan dengan orang tua sudah tentu berbeza apabila bergaul dengan golongan muda. Sikap wanita yang mudah untuk bergaul dengan sesiapa pun golongan manusia, akan menjadi bonus buat diri anda sebagai seorang wanita.

Merendah Diri - Biarlah dipuji 10 kali, seorang wanita yang sentiasa merendahkan dirinya dalam hubungan percintaan amat disukai oleh lelaki. Lelaki amat benci wanita yang ego, yang mementingkan diri sendiri dan merendah-rendahkan pula pasangannya.

Harap-harap Lepas ni Ramai la gadis-gadis yg Lemah Lembut & Sopan Santun. Heheheh!
Banyak jugak yang kene improve ni.Ho3~~

Sekian..

Misi untuk kurus!!

Yeah!!
Visi dah lama ada...Tapi baru gerakkan misi hari ni..hi3...
berjaya skipping pepagi nih smpai peluh-peluh..fuhh

Haruslah menyahkan lemak-lemak yang semakin at comfort zone dan happily kat badan haku!
Petang ni jogging jom!!
Dah bape lama tak jog...huk3~~

Dah penat-penat pas skipping, sekarang tengah menikmati blueberry cheese dan choc banana..yum3...:P



Sekian~~


Thursday, October 20, 2011

Practical Training

Baru 2 hari tak hupdate blog
Rasa macam seminggu x menjenguk...
hu3

Maklumlah minggu ni haku bizi skit dengan project paper dan mencari melilau mengapply tempat practical yang sesuai..Hu3~~

Terima kasih sebab ada yang sudi melepak kat blog ni. Nanti haku free haku akan balas kunjungan anda. :)

Sekian

Tuesday, October 18, 2011

Segmen Eida Arina : Jom Berkenalan Blogger 1 Malaysia

Lately macam rajin pulak nak join segmen itu ini..heee~~~
Macam best pulak, selain dapat follower, dapat kenal and tahu blogger-blogger hebat di industri(erk) blog Malaysia...

Sebagai blogger cute, haku pon join segmen adik yang cute ini..hi3..
                                                            JOM CLICK RERAMAI


Requirement segment ni


Nama Panjang/Pendek Saya: Shida, Joned, Madulebah, Shidot, Shidasan dan panggilan kat rumah xyah tahu lah..ahaks..

Tarikh Lahir Saya: baru jer mencapai umur 23..ho..10101988

Saya Belajar di Sekolah/Universiti : Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)..Final semester course Accounting...~~:)

Nama Blog Saya : luvabenbaby

Follower Blog Semasa Saya : 262..terima kasih dear followers!!

Blogger Otai yang Saya Minat Gilerz : banyak lah jugakboleh dikatakan semua..hm..antaranya Kak BadiahJoehamzah ian. Shida memang respect betol blogger yang ramai peminat, tapi tak sombong untuk usha-usha balik blog kita and tinggalkan jejak..:)

Harapan dari Saya : harapan ni subjektif kan? shida berharap tahun depan ada orang masuk minang..ahaks..:P . Sebagai blogger, harapnya pembaca blog shida dapat manfaat ilmu atau info walaupon sedikit..




Sekian~~

Monday, October 17, 2011

1ST GIVEAWAY MR BAIZ ~ RM300 untuk di Menangi!!!

TENGAH NGANTUK-NGANTUK LEPAS KIRA SAMPLE UNTUK PROJECT PAPER, JOM JOIN GIVEAWAY NIH. SUPPORT BLOGGER..:P

                                                                     CLICK TO JOIN

MAAF SEBAB CAPS LOCK. HAHA..MALAS NAK UNCAPS LOCK. NAK TUNJUK RAJIN, HAKU WAT KEJE HARINI..AHAKS..

HADIAH NYER BEST WEY...JOM LAH JOIN KALAU BERMINAT...
TADAAAA...



PEMENANG 1 
HOTPERFUME 20ML (2BOTOL) + 5 ML (4 BOTOL) + PERFUME KERETA GANTUNG (1) SPRAY (1) + AROMATHERAPY CONE (1 BUNGKUS) + CITRONELLA CONE (1) SPRAY (1) (Hadiah bernilai RM130)

PEMENANG 2 
HOTPERFUME 20ML (1 BOTOL) + 5 ML (3 BOTOL) + PERFUME KERETA GANTUNG (1) SPRAY (1) + AROMATHERAPY CONE (1 BUNGKUS) + CITRONELLA SPRAY (1)
(Hadiah benilai RM90)


PEMENANG 3
HOTPERFUME 20ML (1 BOTOL) +  5 ML (2 BOTOL) + PERFUME KERETA SPRAY (2) + AROMATHERAPY CONE (1 BUNGKUS) + CITRONELLA CONE (1)
(Hadiah benilai RM80)

tarikh tutup penyertaan : 31 oktober 2011

SEKIAN~~~
MAAF MESTI KORANG ANNOYING SEBAB TULISAN HURUF BESAR...:P

Sunday, October 16, 2011

Hatiku Di Harajuku

Eh...
Bukan hatiku di Muadzam Shah ke? :P
Even jasad pon kat Muadzam Shah City...
Ahaks..

"Hatiku di Harajuku", novel thriller karya Ramlee Awang Murshid. Semalam haku beli sebagai hadiah hari lahir kepada diri sendiri. Hehehe~~~Bila Birthday haku? kalau korang scroll down blog haku ni jumpa lah~~

Actually haku cari novel "Tombiruo" atau novel beliau yang haku belom baca. (selain siri Laksamana Sunan).
Malangnya yang ada kat kedai buku tu cuma "Hatiku di Harajuku" dan "Tombiruo Terakhir". So haku decide nak beli yang ni dulu. Nanti next next week baru beli yang lain. Itupon kalau stok novel dah ada.. huhuhuhu


Kpd Mr tuuuutttt...shida tengah jeles ni..huk3~~
Sekian..~~

Saturday, October 15, 2011

SEGMEN NASZ : KUMPUL DAN SERANG

                                                                            CLICK to join

Ahaks....dengan senang hati haku join segment ni. Bukan selalu join. Kebetulan sekarang tengah malas-malas nak buat perkara berikut:
-project paper
-Tutorial Internal Audit
-Tutorial Integrated Case Study
-Usha-usha Consolidated Financial Statement

Ahaks...sah memang last minute punyer orang....

video
Sekarang tengah layan lagu ni. Best... Lama tak dengar...
Korang mesti suka nyer lah..!!!!

Kebiasaan dan Sepatutnya

 1. Tengah jalan-jalan cover ayu and chomell on the way ke kelas, boleh pulak jatuh terjelepok kat tepi tangga..
"ahh!!! damn!! sakit kaki haku..siot nyer kasuh high heelsss" sambil muka merah2 tahan malu beb...

Sepatutnya : 
" Innalillahiwainnailairojiu'n..kifarah dosa ni.."
✔ Innalillahiwainnailairojiu'n ▬ ► Aku diuji lagi YA ALLAH, (x semestinya bila orang meninggal jer kita ucap kalimah ni, even kita ditimpa musibah pon boleh juga. jatuh tu kan musibah namanya)

2. Malam-malam tengah dating dengan aweks kat pantai...ahh..pantai mana-mana lah...~~Tengok atas, ada bulan mengambang..sekali aweks tu jadi pontianak.er..itu cite lain..~~
Ayat si lelaki : "Cantiknya bulan malam ni, cantik lagi bulan di sebelah abang ni.." sambil senyum-senyum kucing gatal. 

Sepatutnya: 
"Subhanallah cantiknya bulan malam ni dinda. Rasanya kita belom Isyak lagi..jom g masjid kat area-area ni"(ade ke yg macam nie??!)
✔ Subhanallah ▬ ► Maha Suci Allah,

3. Anak perempuan Encik A meninggal dunia dilanggar kereta ketika melintas jalan ketika pulang dari sekolah.
encik A "Kalaulah haku tak lewat ambil anak haku, mesti semua ini tak terjadi..."

Sepatutnya: "MasyaAllah...aku redha dengan ketentuanMu Ya Allah.."
✔ MasyaALLAH ▬ ► mengapa aku mempersoalkan TAKDIRMU lagi,

4. Tidur dan tidur lena sampai mimpi repeat 2 3 kali...teeettt terlewat subuh. Bangun kol 7.39 untuk subuh. Buka mata 5 saat pastu pejam balik...erk
Dalam hati. "lek dulu..nanti-nanti lah ak qada' balik..aishhhh"

Sepatutnya: Dah tahu lambat tu bangun jer lah. Takkan takde rasa bersalah..huhu...
"Astaghfirullah..aku lewat subuh!!!" then terus ambil wudhuk. qada' time tu jugak
✔ Astaghfirullahaa'zim ▬ ► Maafkan aku Ya Allah 

5. Korang perasan tak selalu kalau golongan pakcik2 or makcik2 kalo depa bangun dari duduk atau nak duduk, mesti dorang sebut "Allahuakbar" ? Kan indah ucapan itu daripada, "adeheii pinggang haku.." atau "sakitnya kaki haku" Korang tak perasan ke?aishh...Kalo tak perasan cuba pegi masjid, duduk sebelah mereka. Mesti korang dengar. Yang indahnye, Allahuakbar tu macam memberi kekuatan kepada mereka ini. Allahuakbar. Sampaikan diriku dah terikut. 
Ex roomate pon terikut lah kan..Kat kelas bila nak bangun dari tempat duduk die pon cakap lah Allahuakbar..tau apa kawan sekelas die cakap?
"Macam orang tua lah kau ni.."
:)~~
✔ Allahhuakhbar ▬ ► kuatkan HATI nuraniku hadapi semua ini dalam menggapai REDHAMU, Allah maha besar

6. Selepas melahap 3 pinggan Kuew Teaw Goreng Tomyam...gulpp...sedapnye
"Kenyang giler weiii..rasa nak meletop je perut wa ni..." Mana xnak meletop nyer...makan over die nie..haissss

Sepatutnya: "Alhamdulillah...terima kasih Allah..kenyang sangat dah ni. Masyaallah..haku ni terlajak makan ni!!..Astaghfirullah..lepas ni tak mahu makan berlebih-lebihan lagi...Allahuakbar.. "
✔ Alhamdulillah ▬ ► segala puji hanya untuk Allah. ku tahu selepas ini ada HIKMAH kebahagiaan PEMBERIANMU



Sekian~~

Friday, October 14, 2011

Shopping time!!!!

Sepetang di hari khamis(semalam ler)

Terjaga dari mimpi, terus memaksa diri bangun walaupon rasa nak tido lagi 2 3 jam..ahaks...
Bangun2 solat asar dulu then...online mencari petanda mimpi haku tadi...
TADAA~~~~ loan YTN(Yayasan Tenaga Nasional) dah masyukk!!! :P

Bila ada duit, apa yang terlintas difikiran u all girls...???? SHOPPING!! :P

Tapi haku bukan nyer berbelanja kat Mall @ Shopping Complex yang sangat komplex...
Gunakan teknology beb, online der~~
hehehe~~~~

Meh aku share skit link2 tempat aku shopping..
1. Tudung yang haku minat--kat sini..bagi haku murah, ada khelass and cantik..:) memang bila ada tudung baru kuar, mesti usha-usha cuci mata..hu3~~

2. Nak shopping barang-barang wanita-kecantikan dalam dan luar..ahaks...murah..kos penghantaran cuma rm4 walaupon barangan yang korang beli tu 10kg...memang berbaloi2~~:P

3. Baju...actually dah lama tak shopping online baju..sebab??selalu beli saiz tak match..ahaks...maklumlah shida ni comel skit, baju pon kene chomelll...so terpaksalah sedekah bebaju yg terbeli kat anak-anak buahku..but baju kat sini memang antara yg murah lah yg pernah jumpe..:)

4. Haipp..sume nak bagitahu...hahaha...yg lain2 shopping sampingan jer...untuk ubat kurus, ubat chantek, ubat nak tinggi rahsia..haha..~~xmo share..:P

Ada yang sudi nak share shopping centre(online ler) lain?? tq.. :)

Sekian...nak mengorder nih...hehehe~~