Sunday, May 8, 2011

Tips Membahagiakan Diri Melalui Penampilan Riak Wajah

Secara semulajadi, riak wajah akan menggambarkan isi hati kita. Kalo hati tengah senang sure riak wajah ceria and happy jer. Tapi bila hati tengah sedih kompem muke seposen jer..layu semacam. Secara mudahnya, kita boleh memahami isi hati seseorang dengan melihat riak wajahnya. Kata orang, lidah boleh berbohong tetapi riak wajah yang diperlihatkan itu sukar untuk menafikan apa yang sedang ditanggung.
Melalui buku Mingguan Wanita yang haku baca..(wanita ok..:P). ada beberapa langkah bijak yang boleh diambil untuk memanfaatkan riak wajah untuk mengawal stress dan tenangkan diri.

Penulis mengambil contoh pembaca berita dan pengacara yang sentiasa ceria dan happy dalam usaha membuatkan berita dan rancangan yang disampaikan nampak menarik. Cuba kita lihat wajah mereka. Lihat mata, hidung, mulut, kening, pipi, dahi dan sebagainya. And cuba compare dengan orang yang murung dilanda masalah. Sangat berbeza. So, jom kita hurai apakah fungsi wajah kita untuk membahagiakan diri sendiri. 

1) Mengangkat kedua kening
Kalo kita tengok penceramah motivasi or pembaca berita, depa secara auto kedua-dua kening depa terangkat tanpa dipaksa-paksa. Selalunya orang yang bersedih pasti keningnya jatuh ke bawah. Kesedihan mampu mengubah cahaya kegembiraan wajah menjadi suram hingga kedua-dua kening kelihatan jatuh ke bawah.
Oleh itu, jom jadi seperti haku. Ha3..Lepas baca artikel nie, kekadang aku angkat kening nie depan cermin. And secara langsung haku tergelak sendiri. Its funny u know. Hi3~~ So at least boleh la diri sendiri bahagia.


2) Kembangkan lubang hidung
Haaa..yang nie seyes kelakar. Main dengan lubang hidung pun boleh buat kita bahagia rupanya…Hal ini sah-sah la dikaitkan dengan oksigen yang disedut atau penafasan. Makin besau lubang hidung dikembangkan makin mudah dan banyak oksigen disedut justeru minda terjana and finally ion-ion kegembiraan menerpa.

3) Selalu buka mulut
Satu teknik simple untuk kembalikan keceriaan diri ialah melalui mulut. Caranya selalu buka mulut hingga menampakkan gigi dan menggerak-gerakkan lidah. Kalo sensorang nak ceria bolehlah pura-pura bercakap atau membebel seorang diri. :P

4) Last but not least(macam buat esei laks..) gerak wajah ke kanan dan ke atas
Sepertimana termaklum selalunya perkara baik tu mesti di belah kanan dan atas. Penulis menambah wajah yang kesedihan selalu memandang ke bawah dan bahagian kiri. So untuk kembalikan emosi positif dan motivasi, cuba pandang ke kanan dan ke atas sedikit. Don’t feel so down ok. Cool~~~~

Sebagai penutup~~~kaedah-kaedah kat atas nie bukan penulis suka-suka cakap. Ini adalah hasil kajian yang telah dibuat. Don’t ask me sapa yang buat kajian itu ok. Selamat mencuba dan beramal 
ni gambo hiasan jer..hu3

4 comments:

intan... said...

ha3...kelakar petua ko..

shida said...

hi3..mse ak bace majalah tu pon ak tergelak..adei...~~~

Fad said...

ahahaha...ada plak..tp cam btl plak..haha

shida said...

@Fad
hahaha...
shida dah try...
menjadi...:P