Friday, July 15, 2011

Kenapa Kita Pelupa? (sambungan entry 8 penyebab korang pelupa)

Kalau semalam cakap pasal penyebab pelupa dari segi sains.ek? Kat sini..lebih kuranglah. Yang ni dari segi Islam dan kajian. Arghhh...Baco jer lah kalo rajin ye~~


23 Faktor-faktor yang menyebabkan kita menjadi pelupa
1. Melakukan maksiat dan banyak melakukan dosa. Jom minimizekan dosa-dosa kecil kita ya..Tapi kan..ada ke dosa-dosa kecil?Cuba bagi example..Melewatkan solat?Kecilkah?

2. Selalu bersedih dan rungsing. Xmo sedih-sedih ye adik-adik..Setiap atas kejadian pasti ada hikmah~..tapi tipu lah kita tak bersedih bila musibah datang kan..Tapi kan Allah tu ada..:)

3. Makan daun ketumbar. Tak kenal lah daun ketumbar nie..hmm..Rempah ketumbar tahu lah..
4. Makan buah dan makanan yang masam. Apple hijau??Sedap kot!!!

5. Melihat kepada yang kena sula @ lambang salib. Sentiasa dijauhi ya
6. Membaca tulisan yang terdapat di kepok atau batu nisan kubur (Kecuali untuk mencari kubur orang tertentu). Tapi kalau baca dalam hati je boleh kan?..

7. Berjalan diantara unta-unta yang dirantai..Jumpa unta live pon tak pernah...ho3
8. Membuang serangga “Tuma” yang masih hidup ke tanah. Tuma tu pe?Hama?
9. Berbekam di lubang tengkok. Tak pernah pon wat. Sapa pernah?..apa rasa dia lah kan

10. Melihat kemaluan sendiri atau kemaluan orang lain (tanpa sebab). Erk..Nabi Muhammad S.A.W tak pernah melihat kemaluan isteri-isteri baginda. Makruh ye(kepada yang dah menikah lah)

11. Makan makanan dari sisa semut dan tikus. Selalunya mesti air kan? Gula pon sama. Suka-suka je semut tu berenang-renang kat air dalam jag. Walhal air masak je pon..aishhh

12. Makan kepala ikan. Kalau kepala ikan bilis boleh kan kan kan?? :P

13. makan makanan yang sudah basi. Takkan lah dah basi pon nak makan jugak.hu3..
14. Onani (Melancap). Tak tahu. Sure korang tahu kan kan kan? Tanya En Google
15. Makan organ dalaman binatang seperti hati,limpa,hati,jantung,paru,perut dan sebagainya. Suka jugak sikit hati ayam, tapi mak tak bagi makan. Haku sayang mak(sangat!!!), so xmahu makan hati dan organ-organ dalaman lain. :)
16. Membiasakan diri makan berlebihan. Hmm..alamak..pulak..Kalau stress dan tension boleh kan makan banyak-banyak? ~~~

17. Meminum air antara suapan makanan. Ho3..atenyer kalo dah tersedak! Kene jugaklah mimum(alasan!!)..

18. Melihat najis ketika membuang air besar. Heippp...Jangan tengok ler..

19. Suka memakan makanan ringan. Atau makanan rapu walaupon sedap. Ah..makan jugak. Sedap kot Super Ring, Bika dan seangkatan dengannya

20. menghisap rokok,mengambil dadah dan meminum arak. Sila berhenti merokok. huh!! Jangan harap korang nak berhenti. Ha3

21. banyak ketawa. Okey lepas ni tahan ketawa kalau orang buat lawak eh. Tahu tak bagaimana Rasulullah S.A.W ketawa? Baginda ketawa hanya menampakkan barisan gigi. Korang ketawa sampai bukak mulut luas-luas..:D ^^

22. banyak makan bawang merah. Jap, bawang merah dengan bawang besar lain kan?Bawang besar lagi sedap..ho3

23. Makan makanan yang haram. Isu makanan ni memang perlu hati-hati. Lebih-lebih lagi makanan siap bungkus atau dalam tin. Perhati betul-betul label halal dan bahan-bahan yang digunakan ye. 
Sumberbaca sini

33 comments:

Xavi De said...

melengah2kan solat tu doa kecik,
tp ada sesetengah dosa kecik kalau di ulang2 akan menjadi dosa besar..
ni menurut akak ipar pakcik yg bgtau, dia ustazh..nk lebih jelas kena tnya pada yg pakar...
nice info...=)

arein said...

seriously. i like this entry very much.thanks dear. xoxo

azrijohan said...

woahh,part tengok najis sendiri tu...
erkkk

Afikah Aziz said...

suke mkn berlebihan muahaha..patut pun pelupa,eh ade lg mknan ringan,super ring adehhhh terkena wawawa >_<

GoJeS said...

info berguna...kene elakkan mane yg dh terkena btng hidung sndr ni...hahaha..upss..hihihih....

shida said...

@Xavi De solat tu tiang agama..so tak rasa ka melengah2kan amalan utama dengan sengaja itu dosa besar?ho3~~

@arein u r most welcome dear!! ^^

@azrijohan agak geli di situ...so dont! pelissss

@Afikah Aziz ha3..makan berlebihan tak selalu ok pe..:P

GoJeS hi3..sah2 terkena diri sendiri..adeiii

Shawn Razaleigh said...

no 10 serius aku baru tahu

shida said...

@Shawn Razaleigh baguslah kamu dah tahu sekarang...^^

aliah amirah said...

thanks for de info :)

Xavi De said...

err..pakcik just bagi pendapat berdasarkan apa yg ustaz pernah bgtau pakcik..bila jita kumpul2 dosa kecik, akan jadi dosa besar jgk..mcm lengahkan solat tu laa.. nak tau lebih detial cik shida kena rujuk pakar ye..:D pakcik blaja sampai darjah3 je..hehe

shida said...

aliah amirah
u r most welcome dear..:)

shida said...

Xavi De
baiklah ustaz..:P

Xavi De said...

eh, pakcikbukan ustaz..
pakcik ni mat rempit..haha
pape pon, info yg kamu kgsi mmg amat berguna...=)

SYAFIQAHSALEH said...

thanks for the info ya..happy blogging :)

Radsmil Nasir said...

eh,, banyaknya perkara yg ble bt kita lupa^^...

shida said...

Xavi De
ha3..baiklah...mat rempit versi ustaz ok pe..:)

shida said...

SYAFIQAHSALEH
welcome dear...do come again..:)

shida said...

Radsmil Nasir
hu3..byk lagi sebenarnya..ni baru sebahagian..adeiii

Amim said...

saya ni kdg2 mmg seorang yg pelupe.. huhu. kdg2 siap kena tulis reminder kat hp lagi nk bagi ingat. huhu..
tapi sbb2 kat ats tu mmg menarik.

shida said...

Amim
ho3...gne reminder tu sama lah..hu3
especially list2 barang nak nak dibeli..adeiii

Nisa Si Gadis said...

tengs 4 sharing ;)

Cik Bell said...

memang jaga pemakanan n tingkah laku betul..especially tahu kita nak periksa besar.Alhamdulillah berkesan ;)

shida said...

Nisa Si Gadis
welcome dear..small matter lah..^^

shida said...

Cik Bell
Alhamdulillah memang terbukti berkesan. tapi bukan time ada exam besar je..ho3..kene istiqamah setiap hari IA..~~

asnizaziz said...

very2 nice info..huhu..sy ingatkan diri sendiri juga :D

kotak hitam said...

bagus nie..
peringatan untuk semua...

kotak hitam said...

bagus nie..
peringatan untuk semua...

Acik said...

eeee ... banyak nya sb lupa! kita nipun pelupa gak! :(

asnizaziz said...

ada ke org pelupa sejak lahir?hehe

shida said...

@ asnizaziz
yeah..thats y sy share dgn anda semua..ho3~~~

shida said...

@kotak hitam
yezza en kotak hitam~~
ingat mengingati

shida said...

@ Acik
ye acik...actually banyak lagi ni acik..ho3~~~
sbb perkataan manusia itu sendiri bermaksud pelupa..:)

shida said...

@ asnizaziz
ha3..rasanya belum ada kes lagi..
kalau ada let me noe ek? :P