Wednesday, October 5, 2011

Bila Berkecil Hati

Assalamualaikum..
~sekadar perkongsian bersama~

“Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati”
I’m so confused...
Kenapa orang kecilkan hati kita, kita pulak yang berdosa?
Then I asked my dad what’s that mean.

Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dgn penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia.
Anak: Uiikk... Tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun?
Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.
Anak: *blur
Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dari Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah.
Anak: Ooooooo... Ook...
Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. “Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu…” dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. “Kesian kawan kita tu.. budak tu dah banyak sakitkan hati dia…” jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.
Anak: *termakan cili (haku pon terasa..ho3)

So, the conclusion is... kalau dpt teguran patut berterima kasih
Jangan mudah terasa hati...
Maknanya kita tak redha dengan Allah...
Allah pun tak redha dengan kita... Na’uzubillah





Hu3...kadang-kadang senang je hati ni nak terasa, sakit hati dengan perangai yg kurang menyedapkan, nyumpatan dari kawan sendiri, teguran dan sebagainya dari orang sekeliling. Padahal tu lah seperti yang dibincangkan anak-beranak kat atas nie..semua tu teguran dari Allah. Sepatutnya kita bersyukur sebab Allah menguji kita. Itu tanda Allah sayang kita..Alhamdulillah


Haku nak tulis bebanyak pon..malas lah...memang ketidakpuasan hati tu banyak sangat kat seseorang hamba Allah nie..Astagfirullah...Yeah aku memang manusia, cepat melenting bila diri di hina, dikhianati dan ditipu. Namun sebagai hamba Allah haku kena cuba sedaya upaya sabar..Istighfar..dannn...dia juga manusia...~~


p/s : kekawan, haku dah xmo bagi pahala free kat 'dia'


credit to rumet: copy cite kat atas tu dari wall fb die..:P




Sekian,





20 comments:

Nightroad said...

pnh bce kata2x ni dr wall kwn gak..btw x nmpk la tulisannya...he3

shida said...

hehe..tq tegur..td perasan jugak..ok dah edit..:)

Sufinah Yussof (SY) said...

slalu terasa hati sebab ade kawan tu tiap kali die tensinon mesti cakap kasar2.yang tu pun sama juga ke?

shida said...

@Sufinah Yussof (SY)
yup..ape yg shida paham...kita kene redha n trima je lah yg kwn kite perangai gitu...tu kira nk menguji kesabaran kita lah..samaada kita bersabar @tak~~

Novelgurl said...

ha'ah.terase gak hu2..kli nie x nk terasa dh hehe

~Sya~ said...

huhu..susahnya...

bloghok said...

wachaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Aisumi Chan Kawa'i said...

haaa.. perkongsian yang baik ni sis.. bagus2.. sesiapa yg tak tahu hari ni dah tau.. so jgn la berkecil hati :)

ILA HonEyBuNNy said...

susah kalau kita dah berkecil hati neh...

sebab tu xsuka ambil tau hal org n xpayah berkecil hati...hehe

hazari. said...

kadang kadang yang teguran yang diberi tu, lebih kepada kutukan, daripada kritikan yg membina :l

Alynzs Syed said...

redha dan sabar ;-)

Nur Misnan said...

nice sharing here sweety

anyways sorry to tegur yer.. ayat2 cinta tuh kasi warna terang... senang nak baca... tinkiu

shida said...

@ Novelgurl
:) mmg x boleh x terasa..tp kene try to minimize the feel..~~

@~Sya~
mana ada bnda yg senang..:)

@bloghok
watchahchaha~~

@Aisumi Chan Kawa'i
org kata..sharing is caring dear...

@ ILA HonEyBuNNy
hu3...ada nasihat disitu..jgn amik tahu hal org lain..:) tq

@hazari.
itulah ujian dr Allah nyer...org kutuk2 kita...itu peringatan dari Allah..:)

@Alynzs Syed
yes dear


@ Nur Misnan
tq..
he3..ok dah betolkan...trimas menegur..:)

KiMiE said...

doakan je yang terbaik kat dia :)

aimie amalina said...

waaaaa
kite baru taw nih
huhuhu
maceh dear!
weee
tq sudi singgah+komen+follow blog imi
heee
salam kenai!
follow sini jue =]

NasZ said...

owh..baru tahu. thanx sudi share.

Santri T.P.I.N.I said...

uhhhh memang terasa entri ni...terima kasih mengingatkan. nice entri.

tanda org yg beriman itu berkata yg baik atau lebih baik diam sahaja...hadis nabi

fyna said...

agree =)

PCL said...

singgah baca, bagus perkongsian tersebut. Tq.

Run Away said...

nice sharing beb...;d