Sunday, August 7, 2011

Saf ketika solat berjemaah

Alhamdulillah hari  ini berjaya bertarawih lagi..korang? harapnya kita sama-sama merebut buat pahala. Especially ibadah sunat taraweh sebab kat bulan-bulan lain mana ada taraweh ni. Kira special lah kan bulan Ramadhan nie..



Haku nak cerita pasal kejahilan haku tadi.
Masa rakaat keberapa ntah, makmum dua dari kiri haku kua dari saf. Sedar tak sedar saf sebelah kiri haku dah kosong. Maknamya makmum sebelah haku dah bergerak ke kiri memenuhkan saf. Tapi haku tak bergerak ke kiri sampailah habis solat. Haku harap orang sebelah kiri haku akan ke kanan penuhkan saf. Last2, kosong jer lah saf sebelah kiri haku tuh. APAKAH??
Pas bagi salam haku tegurlah makmum disebelah kiriku itu since dia kawan haku ponnn...

"rapatkan saf ke kananlah..." kataku lembut...
then orang sebelah kawanku itu tegur apa yang haku perkatakan tadi..
"rapat ke tengah lah" bernada serius namun masih lembut. Then haku diam dan senyum jer lah. Boleh lawan ke cakap die tu tudung lagi labuh dari haku..Ahaks...haku ikut jer lah and dalam hati cakap nanti haku nak tanya en google pasal benda nie..

Sebab seingat haku dan setahu haku, seeloknya saf dirapatkan ke kanan. Means kalau ada makmum keluar saf, makmum lain hendaklah bergerak ke kanan. Selama ini, yang ni lah yang haku tahu dan buat. oh jahilnya diriku ini~~~

So haku pon bersahabatlah dengan Pakcik Google agak2 setengah jam jugak. So jumpalah sumber-sumber ilmu yang sangat membantu perihal isu ni. 

Sebenarnya kalau ada makmum keluar, saf perlu dirapatkan ke tengah, maksudnya ke arah imamlah kan. So kalau macam isu haku tadi memang sepatutnya haku yang bergerak ke kiri sebab imam disebelah kiriku(tengah-tengah). Itulah kesimpulannya. Malas nak membebel banyak-banyak, bukan korang baca pown..ahaks...
So selepas ini Insyaallah takkan berulang lagi kejadian ini..hehehe...Thank you Allah..
Sila rujuk sumber rujukan saya DISINI dan SINIJUGAK

Sekian

21 comments:

cakedorayaki said...

pernah jugak jadi cm2..tp ikot owg len je..pas2 bwu tawu betul..

Novelgurl said...

BRU tau,x prnh berlku g tp amik lngkh berjg2..huhu..thnkss ^^

shida said...

@ cakedorayaki
huhuhu...kalo betol xpelah..yg mlm td tu dah shida tersilap..huk3~~~adehei

shida said...

@Novelgurl
yeah...pas ni kene aware...u r most welcome dear..:)

asnizaziz said...

takpe..kita tak terlalu tua pun untuk belajar perkara2 camni..sy pun masih banyak belajar lagi..

semoga kita tahu, faham dan amal setiap amalan n ibadat yg kita buat :)

shida said...

@asnizaziz
yeah..betol2..masa2 muda ni lah kita wat mistakes...huk3~~~
xdosa pon wat mistakes, yang dosa nya bila kita tidak bertaubat..:)

nur zalfa afra said...

eh gitu ea... thanks la bgus sgt share benda cam ni...
inaaz ingat kne rapat ke kanan... or mungkin yg ke kanan tu, klau nak rapatkan saf sebelum solat kot?

shida said...

@nur zalfa afra
welcome dear...Alhamdulillah ada manfaat kat org lain...
aah rasanya masa sebelum solat la tuh. tapi saf tetap dimulakan dari tengah..

amranaiman said...

insyallah ade je yg baca.. sama2 kita peringatkan diri.. xdelah alim mana.. menyampaikan walau sepotong ayat :D

shida said...

@ amranaiman
:)..tq 4 reading...
yeah, jgn dilihat sapa yg berbicara, tapi lihat pada apa yg dibicarakan...

paie said...

banyak berlaku macam ni..kemushkilan banyak berlaku bila kt msjid.lagi2 bila berhadapan dgn makcik2 yg tetap dgn pndirian dia je hehe.

shida said...

@paie
jap3...apsal that 'hehe'~~
ho3
yeah, org msia ni masih musykil lg pasal saf2 nih..hu3

DS Mazdasa said...

saya pernah alami peristiwa ni.. tapi dengan orang yg lebih tua.. so susah nak tegur. dua rakaat taraweh biar kosong mcm tu saja
cer baca http://mazdasa.blogspot.com/2011/08/ersoalan-tarawih-kenapa-tak-rapatkan.html

rudy_tensai said...

errr,,, kalo kat saf lelaki x pnh pulk jd mcm ni... cm pnh sy jmp pakcik ni relax je solt kedepn ckit dr makmum yg kiri dn kanan... rare... by the way nice entry...

shida said...

@DS Mazdasa
hu3..pelik jugak kankankan?
tadi pon masa solat taraweh shida ada nmpak lagi ruang2 kosong...adehei...masing-masing tak mau berganjak...huk3

shida said...

@ rudy_tensai
hu3...mungkin jarang2 tapi ada..sebab dr sumber2 yg shida cari tu laki2 pon sama aja..hua3~~~
hu3, thats y lah imam kan ada cakap, luruskan saf..xmo bengkok2..adehei...
tq..:)

Anonymous said...

Hi semua pada luvabenbaby.blogspot.com . Apa yang Anda pikirkan tentang resep ayam?rncontoh:rnApel brendi ayam , dibuat dengan bagian dada ayam , apel brendi , krim , bawang , dan mentega , bersama dengan jamur .rn    4 dada ayam bagianrn  rn    garam dan mericarn    8 ons irisan jamurrn    2 sendok teh minyak zaitunrn    2 sendok teh mentegarn    1 / 3 cangkir apel brendi, seperti Apple Jack atau Calvadosrn    4 hijau bawang, cincangrn    1 / 2 cangkir krim dijahit atau krim kentalrn    1 sendok teh daun thyme segar atau daun thyme 1 / 4 sendok teh keringrn  rnpersiapan :rnRatakan ayam; tempat bagian dada ayam antara potongan bungkus plastik dan lembut pon sampai menipis dan seragam dalam ukuran . Taburi dengan garam dan merica. Dalam sebuah wajan besar minyak berat , zaitun panas dan mentega di atas api sedang . Tambahkan dada ayam . Masak selama sekitar 5 menit , sampai kecoklatan , kemudian hidupkan . Tambahkan jamur dan masak selama sekitar 5 menit lagi . Tambahkan bawang hijau dan brendi apel dan masak satu menit lagi, sampai ayam matang dan jamur lunak. Tambahkan krim dan thyme ; didihkan sampai mengental . Cicipi dan tambahkan garam dan merica jika dibutuhkan .rnApakah Anda lagi ide ? [url=http://freerecipesforchicken.info/]recipes for chicken[/url]

RojakPunya.blogspot.com said...

apa benda ni anonymous???

Xavi De said...

xpe2..belajar dari kesilapan.. sekurang2nya dapat ilmu baru kan..:)
mmg kena rapat ke tengah.

shida said...

@ RojakPunya.blogspot.com
huhuhu..abaikan jer beliau ituh..

shida said...

@ Xavi De
ye pakcik..
shida budak baru belajar..
best lagi bila belajar dr pengalaman sendiri..:)