Thursday, November 10, 2011

Kebaikan derma darah

Daripada menderma darah kepada nyamuk, baik derma darah kepada yang memerlukan..ahaks..:P
Semalam pada mulanya xnak mendermakan darahku yang berharga ini..haha...Tapi tengok macam best lak kan..lagipon dah 2 3 tahun tak menderma darah, so did it!!!!


tetibe ada unsur SERAMM...ada mayat disebelahku? hahaa



Best ooo tengok nurse tu masukkan jarum kat lengan..OUCHHHH!!!!!



So hasilnya sampai sekarang kesan cucukan jarum tu lebam..hu3...

Tadi sembang-sembang dengan pakcik google, dapatlah sikit info pasal kebaikan menderma darah ni..:

1)  Membantu merangsang penghasilan sel darah merah yang baru dan 
seterusnya menyegarkan kembali  sistem tubuh. Ini kerana 
selepas menderma darah, kiraan sel darah dalam badan akan 
berkurangan, yang mana akan  merangsang sistem tubuh 
untuk menghasilkan darah merah yang baru bagi 
menggantikan darah yang telah hilang.  
2) Menderma darah dapat mencegah dan mengurangkan 
pengumpulan zat besi yang berlebihan dalam tubuh, terutama 
di kalangan mereka yang mudah mengalami keadaan ini. 
3) Kajian mendapati menderma darah dapat mengurangkan zat 
besi yang berlebihan dalam tubuh, seterusnya mengurangkan 
risiko menghadapi serangan jantung sebanyak satu pertiga. 
4) Dari perspektif Islam, derma darah ni hukum nya harus. Dibolehkan selagi ia tidak memudharatkan penderma dan penerima derma tu.

Sapa kata lepas derma darah nanti berat badan naik? Itu mitos jer tahu...~~~
Heee~~

8 comments:

Mira Adzlia said...

tingin sgtnk derma drh..tp nurse tuh tak kasi arituh sbb dier kte kurang zat besi..aish..pasnih, kne byk mkn besi..haha :p

Eyda Dania said...

eyda xleh derma darah..sbb eyda sndri xckup darah....klu eyda derma..pas2..eyda balik kne masuk darah..hehehe..

waniewanie said...

mayat hidupp kat sebelah tu! :P
tetiba teringat dulu penah nak derma darah jgk (uniten) tapi bila check, org tu ckp wani xckup darah. hahah malu jeee. sempat tau jenis darah je. ngeh. :D

~Sya~ said...

insya-Allah satu hari nti nk derma jugak...

shida said...

@Mira Adzlia
ha3...besi pon sodap..:P

@Eyda Dania
so org mcm shida ni pnderma dan kamu penerima..hehehe

@waniewanie
isk3..xpe2 niat tu dah ada..:)
cuba lagi lain kali..~~
at least dpt cek darah...

@ ~Sya~
selamat menderma...:)

FasiHaH SupiaN said...

haha mitos ek? baru tahu~

aimie amalina said...

heeee
lame beno dh x derma darah ni
hehehehe

[sutera kasih] said...

belum pernah lg derma darah sbb dulu berat tak mencukupi syarat..hope skrg ni mencukupi dh hehe