Saturday, October 15, 2011

Kebiasaan dan Sepatutnya

 1. Tengah jalan-jalan cover ayu and chomell on the way ke kelas, boleh pulak jatuh terjelepok kat tepi tangga..
"ahh!!! damn!! sakit kaki haku..siot nyer kasuh high heelsss" sambil muka merah2 tahan malu beb...

Sepatutnya : 
" Innalillahiwainnailairojiu'n..kifarah dosa ni.."
✔ Innalillahiwainnailairojiu'n ▬ ► Aku diuji lagi YA ALLAH, (x semestinya bila orang meninggal jer kita ucap kalimah ni, even kita ditimpa musibah pon boleh juga. jatuh tu kan musibah namanya)

2. Malam-malam tengah dating dengan aweks kat pantai...ahh..pantai mana-mana lah...~~Tengok atas, ada bulan mengambang..sekali aweks tu jadi pontianak.er..itu cite lain..~~
Ayat si lelaki : "Cantiknya bulan malam ni, cantik lagi bulan di sebelah abang ni.." sambil senyum-senyum kucing gatal. 

Sepatutnya: 
"Subhanallah cantiknya bulan malam ni dinda. Rasanya kita belom Isyak lagi..jom g masjid kat area-area ni"(ade ke yg macam nie??!)
✔ Subhanallah ▬ ► Maha Suci Allah,

3. Anak perempuan Encik A meninggal dunia dilanggar kereta ketika melintas jalan ketika pulang dari sekolah.
encik A "Kalaulah haku tak lewat ambil anak haku, mesti semua ini tak terjadi..."

Sepatutnya: "MasyaAllah...aku redha dengan ketentuanMu Ya Allah.."
✔ MasyaALLAH ▬ ► mengapa aku mempersoalkan TAKDIRMU lagi,

4. Tidur dan tidur lena sampai mimpi repeat 2 3 kali...teeettt terlewat subuh. Bangun kol 7.39 untuk subuh. Buka mata 5 saat pastu pejam balik...erk
Dalam hati. "lek dulu..nanti-nanti lah ak qada' balik..aishhhh"

Sepatutnya: Dah tahu lambat tu bangun jer lah. Takkan takde rasa bersalah..huhu...
"Astaghfirullah..aku lewat subuh!!!" then terus ambil wudhuk. qada' time tu jugak
✔ Astaghfirullahaa'zim ▬ ► Maafkan aku Ya Allah 

5. Korang perasan tak selalu kalau golongan pakcik2 or makcik2 kalo depa bangun dari duduk atau nak duduk, mesti dorang sebut "Allahuakbar" ? Kan indah ucapan itu daripada, "adeheii pinggang haku.." atau "sakitnya kaki haku" Korang tak perasan ke?aishh...Kalo tak perasan cuba pegi masjid, duduk sebelah mereka. Mesti korang dengar. Yang indahnye, Allahuakbar tu macam memberi kekuatan kepada mereka ini. Allahuakbar. Sampaikan diriku dah terikut. 
Ex roomate pon terikut lah kan..Kat kelas bila nak bangun dari tempat duduk die pon cakap lah Allahuakbar..tau apa kawan sekelas die cakap?
"Macam orang tua lah kau ni.."
:)~~
✔ Allahhuakhbar ▬ ► kuatkan HATI nuraniku hadapi semua ini dalam menggapai REDHAMU, Allah maha besar

6. Selepas melahap 3 pinggan Kuew Teaw Goreng Tomyam...gulpp...sedapnye
"Kenyang giler weiii..rasa nak meletop je perut wa ni..." Mana xnak meletop nyer...makan over die nie..haissss

Sepatutnya: "Alhamdulillah...terima kasih Allah..kenyang sangat dah ni. Masyaallah..haku ni terlajak makan ni!!..Astaghfirullah..lepas ni tak mahu makan berlebih-lebihan lagi...Allahuakbar.. "
✔ Alhamdulillah ▬ ► segala puji hanya untuk Allah. ku tahu selepas ini ada HIKMAH kebahagiaan PEMBERIANMU



Sekian~~

9 comments:

minah skuter said...

nana kalau yang first tuh x marah.. tapi cepat2 bangun...

(dalam hati) naseb bek tak da orang nampak.. hahaha

Ruby Mahabbah Fillah said...

huhuhu byk yg tersurat dan tersirat..

entry yg kreatif n bermakna...

moga semua memahami yg sbnr2nya...cople 2 haram hukumnya...

single until akad taw~

Fad said...

great..share kat fb..slmt berkenalan

Mazlia Mazlan said...

banyak di pelajari
salam ukhuwah...

shida said...

@minah skuter
ahaks...itu penting jugak..cpt2 bgn..:P

@ Ruby Mahabbah Fillah
hee~~~itupon tungganglanggang idea...tq~~
IA...ni shida single lah ni..:)

@Fad
silakan...:)
selamat berkenalan jugak..~

@Mazlia Mazlan
sama2 belajar...salam ukhwah jugak..:)

::CIK LYNN:: said...

bgus...=) menarik...

niesa said...

betulkan yang biasa...biasakan yang betul.

Run Away said...

best beb...entry ni...;d

HasrulHassan [HH] said...

Entri yang bagus ...