Thursday, July 21, 2011

Macammana Nak Tuka Protokol Facebook from http to https?

Disebabkan ada 2 aweks blogger( lynn lola dan cik pip) tanya haku macammana nak tuka setting 's' kat FB tuh, maka dengan ini jom belajar macammana nak tukar. Kalau ada yang tahu tu, tolong-tolang eh korang nyer roomate, housemate dan seangkatan dengannya kalau depa nak tukar.





Apa kebaikan ada 'S' kat https tuh?
S tu bermaksud security. So makna kata lebih selamat lah FB kita tuh, susah orang nak hack atau hantar atau post kat wall kita benda-benda yang tak elok, spam mesej dan sebagainya. Sori haku bukan tahu sangat IT ni sangat.
So far ok lah, takde dah request application yang mengarut-ngarut di wall haku sejak guna https beberapa bulan yang lalu. tapi kena jugak yang kat SINI.

Ok, first step, Pegi kat sebelah kanan atas FB wall korang, click account and choose Account Setting. Jom usha gambar ni

nampak kan yg haku bulatkan tuh
Next!! Lepas click Account Setting tuh, Korang click kat Account Security macam gambar kat bawah ni

Sila click kat Secure browsing (https)
Last step yang kacang goreng tuh. Click save. Akhirnya FB anda IA selamat tiada spam-spam dan application yang xbest tuh. 

Nampakkan 'save di situ. Sila click tanpa was-was..

Ok dah siap..:)
Kalau tak faham boleh bertanya..:)
Tengah jalan-jalan tadi, jumpa post yang menarik untuk sesapa yang terkena  facebook-virus-dan-cara-mengatasinya. Jemput melawat ya. 








10 comments:

Afikah Aziz said...

hehe terima kasih,ika ade dgr gk psl ni tp xreti nak buat hehe :p

shida said...

sama2 ika..:)
selamat mencuba~~

cik pip said...

thanx ye..:)

LynN LoLa~~ said...

syukran jazilan dear! ;-)

shida said...

welcome..:)

Cik Rose Cute said...

singgah sini dan follow...

http://hairuliza-anakku.blogspot.com/

shida said...

@ Cik Rose Cute
tq singgah n follow..~~

~Sya~ said...

sll nya klu ofis blok facebook, sya akan tambah s gak lepas http tu utk bukak fb secara sembunyi2...heheh

shida said...

@ ~Sya~
hehehe
boleh ek gitu...
len kali nak try lak kalo UNITEN block macam suatu ketika dulu..ho3~~

aibat said...

nice info...:)