Wednesday, July 27, 2011

La Tahzan (Jangan Bersedih)

Last week balik rumah. Sampai-sampai terus air mata mengalir. So haku assume tangisan itu sebagai cara meringankan beban di kepala, mencuci mata(airmata) dan ....seeloknya kita kena menangis..jangan terlalu lama tidak menitiskan air mata.
Dah nangis puas-puas. Jangan tanya kenapa haku menangis.~~~

Again post ni dihambil dari blog lama haku. Sekadar berkongsi rasa dan pengisian.

Jgn berdukacita, sbb rasa sedih
akn terus mgganggumu dgn kenangan
masa lalu, akan membuatmu khuatir
dgn segala kemungkinan pd mse yg akn dtg,
dan akn menyia-nyiakan peluangmu pd ari ini

Jgn berdukacita, sbb rse sedih hanya
akn membuat hati mnjd kecut, wajah
menjadi muram, semangat akn padam,
dan harapan akn menghilang

Jangan brdukacita, sbb kesedihan hanya
akn membuat musuh gembira, membuat kwn
bersedih hati, dan membuat org yg mendengki
senang dan membuat hakikat2 yg ada berubah.

Jangan brdukacita, sbb rse sdeh dgn
menentang qadha dan menyesali sesuatu
yg pasti, jauh dari sikap lembut dan benci terhadap nikmat

Jangan brdukacita, sbb rse sedih itu datngnya
dr syaitan dan kesedihan itu adalah
putus asa yg menakutkan, kefakiran yg menimpa,
putus asa yg berpanjangan, tekanan yg
terpaksa dihadapi, dan kegagalan yg menyakitkan.

Jangan bersusah hati sbb ia hanya
akn membuatmu lemah beribadah,
malas unt brjihad, putus harapan,
mengheretmu unt brburuk sangka,
dan menenggelamkan anda ke lembah
pesimisme

Jangan brdukacita, sbb rse sedih dan susah hati
adalah akar penyakit pelbagai jiwa,
punca penyakit saraf, penghancur jiwa,
dan penyebar keraguan dan kebingungan.

Jangan brdukacita sbb ada Al-Quran, ada
doa, ada solat dan sedekah, ada
perbuatan baik dan ada amalan yang
memberi manfaat.

Jangan berdukacita, dan jgn sesekali
menyerahkan kpd kesedihan dan tidak
melakukan sebarang kegiatan.
 SOLATLAH…
BERTASBIHLAH..BACALAH…MENULISLAH…
BERKERJALAH…BERSILATURRAHIMLAH…
DAN MERENUNGLAH…


Dalam sehari-hari memang kadang-kadang kita sedih marah sakit hati geram pada orang sekeliling termasuklah kawan sendiri, mak, ayah dan sesaper jer lah. Walau seakrab mana pasti terluka itu ada. 
Sebagai manusia, katakan pada diri "oh, dia juga manusia seperti aku.."

Ok yang last tu merepek saja cakap ikut suka hati..
Sekian..






13 comments:

Santri T.P.I.N.I said...

Allah suka org yg sabar...sebab DIA sentiasa bersama org yg sabar.

Achik SYIDA said...

terima kasih atas nasihatnya (:

Lia-De-Pinky-Leo said...

nasihat yg bagus... huuhu..

shida said...

@ Santri T.P.I.N.I
sabar dalam memberi nasihat
sabar dalam menegakkan kebenaran
sabar dalam menerima ujianNya

shida said...

@ Achik SYIDA
u r most welcome :)
sama-sama menasihat..
semoga akal dan minda sama-sama sihat
:)

shida said...

@ Lia-De-Pinky-Leo
bagus untuk mereka yang dalam kesedihan seperti anda mungkin..:P
yeah dan juga diri sendiri ini..:)
sungguh benar mengingati Allah hati akan tenang~~

nadiaazira said...

thanks for sharing... =)

wanie said...

baru je lepas cuci mata. h u r m m.. );

shida said...

@ nadiaazira
no sweat dear...:)

shida said...

@ wanie
eeeiii...tak malu dah besar2 nangis..hahaha :P

BUJANG SUSAH said...

http://rubbertapperz.blogspot.com/2010/03/ujian-kehidupan-bagi-manusia.html

Xavi De said...

kalau hati tu ngah sedih or marah, cube ambik wuduk..lau xok gak, kamu solat...insyaAllah leh reda...:)

shida said...

@ Xavi De
ye pakcik...itu yang terbaik unt dibuat ketika marah dan sedih..~~
IA~~